GISTM Labs

Comunitatea GIS din Timișoara, cu sprijinul Departamentului de Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, vă invită, în data de 23.11.2019, începând cu ora 09:00, să participați la o sesiune de laboratoare practice de GIS.

Participarea la eveniment este gratuită, iar la final se vor acorda diplome de participare.

Evenimentul se va desfăsura în cadrul Departamentului de Geografie (Bvd. Vasile Pârvan, nr. 4)

Programul detaliat:

09:00 - 11:00

Creează prima hartă cu QGIS

Sunt foarte întâlnite situațiile când este nevoie să realizați o hartă pentru a fi imprimată sau publicată. Pornind de la pachetul de start realizat de Natural Earth vom explora cum putem crea și exporta o hartă în QGIS care să conțină elemente componente specifice (legendă, săgeata nordului, scară șamd).

Participanții sunt încurajați să vină cu laptop-urile personale!

Nivel: Începător
Cerințe software: QGIS 3.x
Sala: Amfiteatrul A1.3

Despre autor:
IONUȚ UNGURIANU este Specialist GIS în cadrul SC GAUSS SRL și inițiatorul Comunității GIS din Timișoara. Poate fi contactat la adresa: [email protected]

 

11:00 - 13:00

Primii pași în WebGIS

În acest workshop veți pătrunde în frumoasa lume a WebGIS-ului, printr-un mic proiect care vă va demonstra principiile de bază în crearea unei aplicații. Vom crea o aplicație open source locală, în care vom introduce un strat raster și mai multe straturi vectoriale (tip punct, linie, poligon). Ulterior, vom face selecții și vom interacționa cu trăsăturile vectoriale de pe hartă. Vom adăuga diferite funcții și elemente grafice (zoom, limitarea extensiei hărții, căutare după nume etc.). Aplicația creată va putea fi făcută publică oricând, în cazul accesului la un server HTTP. În măsura timpului disponibil, vă voi prezenta și alte moduri disponibile de a realiza aplicații WebGIS.

Participanții sunt încurajați să vină cu laptop-urile personale!

Nivel: Începător
Cerințe software: programele necesare vor fi furnizate celor înscriși pe adresa de mail.
Sala: Amfiteatrul A1.3

Despre autor:
MIHAI-MIRCEA MOISE, cartograf și specialist I.T. în cadrul firmei S.C. GAUSS S.R.L. din anul 2016.

A absolvit Facultatea de Geografie din București în 2015 și lucrarea de disertație și-a luat-o absolvind în 2017 masterul de Sisteme Informatice Geografice din cadrul Universității de Vest. Pasionat de hărți digitale, a avut ca principal subiect de studiu evoluția geografică și arhitectonică a Cetății Timișoarei din ultimii 300 de ani. Rezultatul studiului s-a constituit într-o aplicație WebGIS, numită „Cetatea Noastră” (www.cetateanoastra.ro). În 2019, a ajutat la crearea Comunității GIS din Timișoara.

 PAUZĂ


14:00 - 16:00

Utilizarea metodelor GIS în rezolvarea problemelor de topologie

Workshop-ul intitulat “Utilizarea metodelor GIS în rezolvarea problemelor de topologie” reprezintă o sesiune practică și interactivă care își dorește să mentoreze participanții în pașii care trebuie urmați în a rezolva diferite probleme de topologie, astfel încât produsul final să fie unul curat.

!!! La acest laborator pot participa maxim 15 persoane! Atribuirea se va face după principiul “primul venit, primul servit”.

Nivel: Intermediar
Software: ESRI ArcMap
Sala: 108

Despre autori:
ALINA MARIA ALBU, inginer topograf și Doctorand în anul II la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Regele Mihai I al României” Timișoara. Domenii de interes: teledetecția aplicată în agricultură, cartografie, aplicarea soluțiilor GIS în cadastru.
ECATERINA MOCIOACĂ, actual doctorandă în anul II la Geografie, Universitatea de Vest din Timișoara. Domenii de interes: Teledetecția și GIS – cartarea zonelor forestiere prin metode semi-automate, Cartografie și WebGIS.

 

16:00 - 18:00

Vizualizarea datelor climatice în QGIS

Scopul acestui workshop este să vă prezinte care sunt pașii necesari pentru vizualizarea și animarea datelor climatice în QGIS. Vom folosi un set de date disponibil gratuit pentru download de la https://cds.climate.copernicus.eu pentru a vizualiza traseul taifunului Haiyan . Participarea la acest workshop nu este condiționată de experiența anterioară în folosirea QGIS, cu toate că este de preferat ca participanții să posede cel puțin câteva noțiuni de bază.

Participanții sunt încurajați să vină cu laptop-urile personale!

Nivel: Intermediar
Cerințe software: QGIS 3.6 sau mai mare
Sala: Amfiteatrul A1.3

Despre autor:
IONUȚ UNGURIANU este Specialist GIS în cadrul SC GAUSS SRL și inițiatorul Comunității GIS din Timișoara. Poate fi contactat la adresa: [email protected]

Formular de înscriere

Cei care doresc să se înscrie sunt rugați să completeze formularul de mai jos.

Data limită pentru înscriere este 20.11.2019.

https://forms.gle/g4WYUF1MKRSSS5hv5